Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příbuzenstvo

23. 8. 2006

Mara stepní

(Dolichotis patagonum)

A - Mara
N - Grosser mara

Třída:
savci, Řád: hlodavci, Čeleď: morčatovití

Zeměpisné rozšíření: Jižní Amerika
  
Biotop: travnaté a křovinaté oblasti
  
Potrava: tráva a jiné rostliny, květy, plody a semena
  
Rozměry: délka těla 80 cm, délka ocasu 3,5 cm


Rozmnožování: Samice rodí po březosti trvající asi 77-90 dní jedno až tři

(nejčastěji dvě)mláďata.


Věk: až 15 let


Zajímavosti: Žijí v párech, samice rodí plně vyvinutá mláďata, která již od narození vidí. Zpočátku jsou ukrytá v noře, která může být dlouhá i několik metrů. Když se rodiče vracejí z pastvy, pečlivě kontrolují, zda nehrozí nebezpečí. Na předních nohou mají čtyři prsty, na zadních pouze 3; často vyskakují do vzduchu podobně jako antilopy, aby měly lepší rozhled. Hrabou si hluboké a dlouhé nory.Obrazek

Obrazek

________________________________________________________________

Kapybara

( Hydrochaeris )

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: kapybarovití

Zeměpisné rozšíření: Celý kontinent s výjimkou hor, pouští a tropických lesů
  
Biotop: vždy okolí stojatých vod a bažiny
  

Potrava: tráva, vodní rostliny, kůra a výhonky
  
Rozměry: délka těla 1-1,3 m, ocas nemá, výška v kohoutku 50 cm,

 hmotnost 27-79 kg
Rozmnožování: Samice je březí 149-156 dní a rodí 1-8 dobře vyvinutých mláďat.
Věk: 8-12 let
Zajímavosti: Je to největší hlodavec na světě. Výborně plave, dokáže se potopit na jedno nadechnutí až na 10 minut. Ve vodě probíhá i páření.

Obrazek

Obrazek

________________________________________________________________

Aguti zlatý , Aguti azarův 

(Dasyprocta aguti)

Třída: savci, Řád: hlodavci

Zeměpisné rozšíření: Brazílie , Peru  
Biotop: travnaté a křovinaté oblasti
  
Potrava: 
zelené části rostlin , kořínky, kůru, plody, bobule a nepohrdnou ani hmyzem nebo malými obratlovci 
  
Rozměry: délka těla 35 cm ,  hmotnost do 9kg

Rozmnožování: Březost trvá 106 dnů. Samice rodí 1-2 mláďata, která jsou osrstěná,vidí a krátce po porodu se čile pohybují. Za několik dnů přijímají pevnou stravu, ale samice je kojí asi 3 měsíce. Dospívají v osmi  deseti měsících.


Věk : až 20 let


Zajímavosti :Přes den se ukrývá v norách, které si vyhrabává pod kameny nebo kořeny stromů. Občas využívá i duté kmeny a skalní rozsedliny.

Obrazek

________________________________________________________________

Morče divoké

(Cavia aperea)

Biotop: travnaté a křovinaté oblasti

Rozměry:Morče divoké má odlišnou stavbu těla od domácího.Je o něco delší a také hubenější.

Rozmnožování: Březos trvá 62-70dní.Mlád'ata se rodí již se srstí,vidí,slyší,jsou zcela vyvinutá.Už druhý až třetí den mohou pojídat tuhou stravu.

Zajímavosti:Je společenské,žije v koloniích.Vyhrabá si zemní nory,nebo osidlují opuštěná doupata jiných zvířat.Může vyskočit až 1 m do výšky. 

Obrazek